Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

4.51 (180 ocen)

  • 30 min

Kiedyś szpinaku nie lubiłam, kojarzyłam go tylko z zieloną papką. Teraz odkryłam go na nowo i jest jednym z moich ulubionych dodatków.

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    5-6 większych ziemniaków
    szpinak (450 g mrożonego)
    cebula - ok pół
    czosnek - 4 ząbki
    sól,
    pieprz

    Ciasto:
    mąka pszenna (ok. 0,5 kg)
    olej (ok. 4 łyżek)
    sól (spora szczypta)
    gorąca, lecz nie wrząca woda
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz 1. By wykonać farsz gotujemy ziemniaki i mielimy je - ja zrobiłam to w Blenderze - ziemniaki miały wtedy fajną konsystencje. Szpinak podsmażamy z cebulką, przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy razem z ziemniakami.
  • smacznego :) 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką.
  • 3. Ciasto wałkujemy cienko , wycinamy kółka szklanką, wkładamy farsz i zalepiamy. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów. Podsmażamy na masełku cebulkę i dodajemy na ugotowane pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować