Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.By wykonać farsz gotujemy ziemniaki i mielimy je - ja zrobiłam to w Blenderze - ziemniaki miały wtedy fajną konsystencje. Szpinak podsmażamy z cebulką, przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy razem z ziemniakami.
2.Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką.
3.Ciasto wałkujemy cienko , wycinamy kółka szklanką, wkładamy farsz i zalepiamy. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów. Podsmażamy na masełku cebulkę i dodajemy na ugotowane pierogi.
Komentarze