Pierogi ze szpinakiem i serem wędzonym

0 (0 ocen)

Źle przyrządzony szpinak był dla wielu osób zmorą dzieciństwa. Na szczęście dziś chętnie korzystamy ze wzorów włoskich i francuskich, dzięki czemu to bogate w składniki odżywcze warzywo smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    450 g szpinaku (może być świeży lub mrożony)
    15 dag sera wędzonego
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    gałązka świeżej bazylii
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi ze szpinakiem i serem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy na stolnicy.
  • 2. Szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy z niego wodę, przekładamy na sitko w celu odsączenia nadmiaru wody.
  • 3. Na patelni topimy masło, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę- szklimy. Do całości wrzucamy odsączony szpinak i wszystko razem dusimy około 8-10 minut, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. Po wystudzeniu łączymy szpinak z serem wędzonym startym na tarce i posiekaną bazylią.
  • 4. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, z których wykrawamy krążki, na każdy układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi.
  • 5. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu ich wypłynięcia.

Porady

Podajemy okraszone roztopionym masłem z listkami bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować