Pierogi ze szpinakiem i serem " na stojaco"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nasze poczciwe pieroszki zawieraja szpinak ,ziemniaki i ser bialy,to takie " ruskie" na zielono.Najwazniejsze jest jenak ciasto pierogowe,zrobilam je bez jajek a zolty kolor zawdzieczaja kukrumie,ktora uzywam w kuchni naprawde czesto ,bo jest zdrowa i daje wspaniale zolte zabarwienie potrawom.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na 4 porcje
    Ciasto
    .400 gr maki pszennej
    .1 szklanka cieplej wody
    1 lyzka oleju roslinnego
    .1 lyzeczka soli
    .1/2 lyzeczki sproszkowanej kurkumy
    Farsz
    .3 srednie ziemniaki
    .250 gr sera bialego ( u mnie rocotta )
    .300 gr swiezego szpinaku
    .cebula
    .2 zabki czosnku
    .2 lyzki masla
    .oliwa z oliwek
    .sol i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i serem " na stojaco" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Make przesiewamy do miski,dodajemy sol,kurkume i mieszamy skladniki rozga kuchenna ,potem dodajemy olej i powoli ciepla wode.
    Mase przekladamy na deske i zagniatamy gladkie ciasto ( wody moze byc nieco wiecej,to zalezy od gatunku maki i jej parametrow )
    Dobrze wyrobione ciasto wkladamy do foliowego woreczka i odkladamy na 1/2 godz. do lodowki.
  • 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach,jeszcze gorace obieramy ze skorki i przeciskamy przez praske- studzimy.
    Cebule i czosnek siekamy i podsmazamy chwile na oliwie z oliwek z dodatkiem masla.
    Szpinak pluczemy dokladnie potem kroimy listeczki,dodajemy do cebulki mieszamy calosc i dusimy 10 min.- studzimy.
    Ricotte przekladamy do miski,dodajemy ziemniaki i szpinak,przyprawiamy do smaku i dokladnie wszystko mieszamy.
    Ciasto dzielimy na pol i walkujemy na dosc cienki placek,wycinamy szklanka kolka ,nakladamy porcje farszu,zamykamy zaciskajac brzeg pierozka i wyciskamy dekoracyjna falbanke.
  • 3. Kiedy pierozek jest gotowy ,nie kladziemy go jak zwykle,lecz ustawiamy w pozycji stojacej,to nada mu nieco inna forme.
    Pierozki gotujemy w osolonej wodzie ,jak wyplyna ,chwile po tym sa gotowe,wyjmujemy je lyzka cedzakowa i natychmiast podajemy na swoj sposob.
  • Pierogi ze szpinakiem i serem " na stojaco" 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować