PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi ze szpinakiem i fetąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/94/06f6794538480c23c88670946b1b29b25ae9aabb.jpeg51843456http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-ze-szpinakiem-i-feta-11
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
jajko (można pominąć)
ok 1 szkl gorącej wody
Farsz:
op. świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
op. sera feta
150g sera białego
świeżo zmielony pieprz
cebulka + masło do polania
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi ze szpinakiem i fetą
1.
Farsz: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać opłukany szpinak, podgrzewać aż liście zwiędną. Ostudzić. W miseczce rozgnieść ser biały z fetą, dodać szpinak, wymieszać. doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
2.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło. Cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepić pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane zeszkloną na maśle cebulką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze