Przez długi czas myslałam, że przy pierogach jest mnóstwo pracy, a zrobienie ciasta mnie przerasta... byłam w błędzie. Praca przyjemna, a efekt smakowy - "pierogi, jak od mamy" :-)
Pierogi ze szpinakiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z gorącą wodą, dodajemy roztopione masło, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Wygniatamy ok 5 minut, odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło.
2.Na patelni, na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek, po chili dodajemy szpinak. Jeśli jest mrozony, to musimy odparować nadmiar wody, jesli w lisciach, to posiekać. Smażymy chwilę.
3.Szpinak studzimy i mieszamy z rozdrobnionym twarogiem.
4.Ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy na grugość ok 3 mm. Szklanką wykrawamy kółeczka, na które nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy brzegi i odkładamy na bok.
5.Można zaangażować w pracę dzieci. Pytanie, czy to przyniesie więcej pozytku, czy szkód - pozostawiam Wam :-) Ja lubię pracować w kuchni z córeczkami.
6.Pierogi gotujemy partiami w dobrze osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia.
Nadmiar pierogów mrożę na surowo, układając je na deseczce, aby przed zamrożeniem się nie posklejały. Potem wystarczy wrzucić zamrozone do wrzątku.
7.Wystudzone pierogi podsmażamy na oleju, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylia i czosnkiem i zachwycamy gości na przyjęciu. Zaręczam, że znikną z talerza, jako pierwsze.
Komentarze