Pierogi ze szpinakiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak(brykiety) rozmrozić. Na łyżce oliwy podsmażyć do całkowitego odparowania. Ser rozkruszyć, rozetrzeć i połączyć z ostudzonym szpinakiem. Dodać parmezan(tarty) doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
2.Mąkę wsypać do miski zrobić dołek. Curry dosypać do gorącej wody, wlać do dołka, zasypać mąką i posolić. Po wystygnięciu zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i rozwałkować na równej grubości płaty. Wycinać przyrządem do robienia pierogów kółka. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z oliwą.
3.Boczek, cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Po wytopieniu boczku dodajemy cebulę pokrojoną w kostke i smażymy. Gotowe pierogi polewamy tłuszczem. Smacznego!!!
Komentarze