Pierogi ze szpinakiem i białym serem

4.5 (166 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Pierogi mają bardzo specyficzny smak dzięki curry.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szpinak: 30 dekagramów
    - biały ser chudy: 20 dekagramów
    - parmezan: 4 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól ((do smaku)): 0.33 łyżeczki
    - pieprz ((do smaku)): 3 szczypty
    - oliwa: 1 łyżka

    - mąka pszenna ((+ do podsypania)): 55 dekagramów
    - gorąca woda: 1.5 szklanki
    - curry: 1.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta

    - boczek surowy wędzony ((chudy)): 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak(brykiety) rozmrozić. Na łyżce oliwy podsmażyć do całkowitego odparowania. Ser rozkruszyć, rozetrzeć i połączyć z ostudzonym szpinakiem. Dodać parmezan(tarty) doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Mąkę wsypać do miski zrobić dołek. Curry dosypać do gorącej wody, wlać do dołka, zasypać mąką i posolić. Po wystygnięciu zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i rozwałkować na równej grubości płaty. Wycinać przyrządem do robienia pierogów kółka. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z oliwą.
  • 3. Boczek, cebulę pokroić w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy. Po wytopieniu boczku dodajemy cebulę pokrojoną w kostke i smażymy. Gotowe pierogi polewamy tłuszczem. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować