Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Uwielbiam szpinak! Mogłabym go jeść codziennie. Dziś przygotowałam pierogi ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami. Pyszne, idealnie doprawione o wyrazistym smaku. Do tego rewelacyjny bazyliowy sos ze świeżymi pomidorami.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na farsz:
    ◦1 kg mrożonego szpinaku całe liście
    ◦3-4 cebule
    ◦4-5 ząbków czosnku
    ◦5-6 suszonych pomidorów
    ◦200 g sera feta
    ◦pieprz
    ◦1-2 łyżki oleju

    Składniki na ciasto:
    ◦500 g mąki tortowej
    ◦ok. 300 ml ciepłej wody (zależy ile mąka wchłonie)
    ◦1 łyżka oleju
    ◦mąka do podsypywanie ciasta

    Składniki na sos bazyliowy z pomidorami:
    ◦200 ml śmietanki kremówki 36%
    ◦½ szklanki liści bazylii
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżki tartego parmezanu
    ◦1-2 świeże pomidory
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie farszu:
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) co jakiś czas mieszając czekamy aż odparuje cała woda. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, suszone pomidory pokrojone w kostkę oraz pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

    Farsz odstawiamy żeby ostygł.

    Z farszu robimy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też farsz nakładać łyżką bezpośrednio na ciasto).

    Przygotowanie sosu bazyliowego z pomidorami:
    Śmietankę z bazylią miksujemy na jednolity sos. Sos przelewamy do patelni i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż zgęstnieje. Pod koniec dodajemy tarty parmezan i pomidory pokrojone w drobną kostkę. Delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przygotowanie ciasta:
    W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

    Na jednej połowie ciasta układamy kulki farszu, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.

    Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minut od momenty wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

    Podajemy polane sosem bazyliowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować