Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Pyszne danie , które zasmakuje również dzieciom

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    300 g szpinaku

    250 g półtłustego twarogu

    2 ząbki czosnku

    6 suszonych pomidorów

    oliwa z oliwek

    sól , pieprz

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek , dodać opłukany i posiekany szpinak i smażyć chwilę .

    Wymieszać z twarogiem i drobno pokrojonymi pomidorami , doprawić solą i pieprzem .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką .

    Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .

    Podawać gorące .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy