Pierogi ze szpinakiem

5 (168 ocen)

  • 30 min

Chyba wszyscy lubią pierogi? a ze szpinakiem są wyborne

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    1 łyżka oleju
    ¼ szklanki gorącej wody
    szczypta soli


    Farsz:
    szpinak, najlepiej świeży (u mnie mrożony)
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz,
    cebulka
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: szpinak podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i cebulki. Następnie ostudzić i odcisnąć nadmiar oleju i wody.
  • 2. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.
  • 3. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować