Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne pierożki ze szpinakiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    15 dag mąki
    1/2 szkl mleka
    szczypta soli

    Farsz:
    40 dag szpinaku mrożonego
    20 dag sera feta
    5 ząbków czosnku
    pieprz do smaku
    sól do smaku

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól i dolewać po trochu ciepłego mleka zarabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • 2. Na patelnię włożyć rozmrożony szpinak i smażyć, aż woda całkowicie odparuje. Następnie dodać ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Całość smażyć parę minut aby wszystkie smaki się połączyły. Gotowy farsz pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać małe kwadraciki. Na każdy kwadracik nakładać porcję farszu i lepić pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia ich na wierzch gotować 2 min.
  • 4. Pierożki podawać od razu po ugotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy