Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Szpinak opłukać, włożyć na patelnię z kilkoma łyżkami wody i mieszając podgrzewać, aż zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany szpinak i chwilę przesmażyć, doprawić pieprzem cytrynowym. W miseczce rozetrzeć ricottę, dodać szpinak, parmezan, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
2.Ciasto: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagrzać- nie gotować! Do miski albo na stolnicę przesiać mąkę, wlać masło rozpuszczone w mleku i wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
3.Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Filiżanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podawać polane roztopionym masłem.
Porady
Mnie najbardziej smakują ciepłe z wody polane roztopionym masełkiem. Dobrze komponują się również z kwaśną śmietaną.
Komentarze