Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Kiedy pytają mnie: co mnie relaksuje? Odpowiadam - Lepienie pierogów:)Tym razem włoskie pierożki z regionu Emilia- Romania.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto pierogowe:
    300 g mąki pszennej
    60 g masła
    150 ml mleka

    Farsz:
    250 g świeżego szpinaku
    150 g sera ricotta
    2 łyżki drobno startego Parmezanu
    2łyżki masła
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    pieprz czarny

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 1. Farsz: Szpinak opłukać, włożyć na patelnię z kilkoma łyżkami wody i mieszając podgrzewać, aż zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany szpinak i chwilę przesmażyć, doprawić pieprzem cytrynowym. W miseczce rozetrzeć ricottę, dodać szpinak, parmezan, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 2. Ciasto: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło i zagrzać- nie gotować! Do miski albo na stolnicę przesiać mąkę, wlać masło rozpuszczone w mleku i wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  • Pierogi ze szpinakiem i ricottą 3. Ciasto rozwałkować na cienkie placki, podsypując mąką. Filiżanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi.
    Pierogi gotować w dużej ilości osolonej, wrzącej wody, około 1 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
    Podawać polane roztopionym masłem.

Porady

Mnie najbardziej smakują ciepłe z wody polane roztopionym masełkiem. Dobrze komponują się również z kwaśną śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Komentarze

Podobne przepisy