Pierogi ze szpiankiem, ricottą i czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

Elastyczne ciasto z mąki orkiszowej, bez jajek. Na farsz użyłam świeżego szpinaku, który jest o niebo smaczniejszy od mrożonej breji, charakteru pierogom nadał dodatek pikantnego sera gorgonzola i czerwonego pieprzu. Pierogi podaję polane masełkiem szałwiowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g mąki orkiszowej (typ 1050)
    ok. 300 ml wrzątku
    1 płaska łyżeczka soli
    2 łyżki oleju słonecznikowego

    Farsz:
    250 g świeżego szpinaku
    200 g ricotty
    40 g gorgonzoli
    2 szalotki
    3 ząbki czosnku
    2 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka suchego czerwonego pieprzu
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki masła do smażenia
    olej do smażenia

    Do podania:
    1/2 kostki masła
    kilkanaście listków szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi ze szpiankiem, ricottą i czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsyp do misy robota stacjonarnego, dodaj sól, zacznij mieszać i jednocześnie wlewaj wrzątek, stopniowo, by mąka wchłonęła tyle ile potrzebuje, dodaj olej i wyrób elastyczne ciasto. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw, by odpoczęło i ostygło.
  • 2. Szpinak przepłucz i osusz. Posiekaj grubo. Szalotkę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Na dużą patelnię daj masło i olej, rozgrzej, wrzuć szalotkę a po chwili czosnek, zeszklij. Dodaj szpinak i przesmaż krótko. Odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Ze szpinaku odciśnij nadmiar wody, wymieszaj go z ricottą i rozdrobnioną gorgonzolą, dodaj sól, zmiażdżony czerwony pieprz, gałkę muszkatołową.
  • 4. Z ciasta odrywaj nieduże kawałki i na podsypanym mąką blacie rozwałkowuj na grubość 3-4 mm. Wykrawaj nieduże kółka (szklanką lub kubkiem). Na każde kółko nałóż farsz i zaklejaj w kształt pieroga.
  • 5. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Partiami wrzucaj pierogi na wrzątek i od wypłynięcia gotuj z 2-3 minuty. Odkładaj na talerz.
  • 6. Na patelni rozpuść ok. 1/2 kostki masła, jak się spieni to zbierz tę pianę i wyrzuć. Do sklarowanego masła dodaj listki szałwi i smaż krótko. Takim masłem polewaj ciepłe pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować