Pierogi ze słodką kapustą i twarogiem

  • wyświetlono: 306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Pierogi ze słodką kapustą z dodatkiem twarogu często goszczą na moim stole. Dobrze doprawione, o lekko kwaskowym smaku, z cebulką podsmażoną na masełku są rarytasem wigilijnej kolacji.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto (ok. 50 szt. pierogów):
- 0,5kg mąki pszennej,
- 1 małe jajko (opcjonalnie),
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 szklanka ciepłej wody (około).
Farsz:
- 1 średniej wielkości główka kapusty,
- 150g twarogu (najlepszy jest suchy, bardziej zbity),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- pieprz, sól do smaku.
Masło do polania pierogów .

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ze słodką kapustą i twarogiem

  • Pierogi ze słodką kapustą i twarogiem1. Farsz:
    Kapustę szatkujemy, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy al dente. Odcedzamy, studzimy i odciskamy dobrze z wody.
    Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku, na złoty kolor.
    Do kapusty kruszymy twaróg, dodajemy cebulkę, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
    Ciasto:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko , oliwę stopniowo wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji. W razie konieczności dodajemy ciepłą wodę lub mąkę. Ciasto zawijamy w folię spozywczą i odstawiamy na ok. 20min).
    Ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm i wykrawamy krążki.
    Na środek każdego z nich nakładamy porcje farszu, składamy na pół i dobrze sklejamy boki.
    Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę partiami i delikatnie mieszamy drewniana łyżką. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu ostrożnie mieszamy. Gdy pierogi wypłyną gotujemy je jeszcze przez ok. 3 min.
    Pojedynczo wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na półmisku i polewamy rozpuszczonym masełkiem, smażoną bułką tartą lub cebulką.

Porady

Młodą, wiosenną kapustę gotujemy krócej (ok. 5 min).
Pierogi możemy przygotować wcześniej i zamrozić: gotujemy je wtedy krócej -1 min, studzimy, mieszamy z odrobiną oleju, układamy jedną warstwą na deseczce, zawijamy folią i mrozimy. Później zamrożone wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy ok. 3 min od momentu zagotowania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogikapustaWigiliatania kuchniakapusta białawigilijna kolacjawigilijne pierogipierogi z kapustąpierogi ze słodką kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Dodane przez: Beata07

Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na słodko

Pierogi... czy ktoś ich nie lubi?...

Pełnoziarniste pierogi z szpinakiem i twarogiem

Dodane przez: akrobatka22

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Zdrowe pierożki z mąki pełnoziarnistej,...

Pierogi ze śliwkami

Dodane przez: BARB

Pierogi ze śliwkami na słodko

Uczta dla podniebienia, wspaniałe...

pierogi z biała kapusta

Dodane przez: Bożena Z.

Pierogi ze słodką białą kapustą okraszone...

polecam na obiad pierogi z biała...

Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

Dodane przez: AnetaJ

Pierogi ze świeżą kapustą i grzybami

To świetny przepis na pierogi z...

Pierogi z łososiem i twarogiem

Dodane przez: kasik1p3

Pierogi z łososiem i twarogiem

Pierogi w nowoczesnej odsłonie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE