pierogi ze słodką kapustą

4.5 (140 ocen)

Moja babcia nauczyła mnie je przyrządzać.

Składniki:

  • Na ciasto pierogowe:
    • 30-35 dag mąki
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka masła
    • Sól
    • 1/2szklanki gorącej wody
    Na farsz:
    • 50 dag białej kapusty
    • 1 jajko
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 2 cebule
    • 1/3 kostki masła
    • Sól i pieprz
    Na polewę:
    • Kilka pomidorków koktajlowych
    • Zielona pietruszka posiekana
    • Pół kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze słodką kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podrumienić na maśle.
    Kapustę drobno poszatkować, dodać do cebuli, osolić i dusić mieszając co jakiś czas i podlewając wodą.
    Do miski przełożyć miękką odsączoną kapustę, dodać pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka, wymieszać z surowym jajkiem i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Ciasto: mąkę przesiać przez sito, uformować w wianuszek, dodać masło i żółtko, oprószyć solą i zarobić nożem dolewając około ½ szklanki gorącej wody.
    Gdy składniki się połączą zagnieść ręką i wyrobić ciasto.
    Ciasto wałkować partiami, wykrawać kwadraty, na każdy nałożyć farsz, zlepić.
    (Uformowane pierogi układać na desce opruszonej mąką.)
    Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować do wypłynięcia pierogów.
    Polewa: masło roztopić na patelni, dodać pomidorki przekrojone na pół i pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować