Pierogi ze śliwkami w sosie z karmelizowanymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ze zwykłych pierogów ze śliwkami można wyczarować takie pyszne i cieszące oczy danie .

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 20-30dag wypestkowanych śliwek węgierek,1-2 łyżki masła sklarowanego,1 łyżka miodu płynnego prawdziwego,1/2 op.cukru waniliowego,1,5 łyżeczki cynamonu,kilka kropel octu balsamicznego
    Ciasto na pierogi:
    40 dag mąki
    1 jajko
    ok.150 ml ciepłej wody
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    ok.30 dag śliwek węgierek (wypestkowanych)
    dodatkowo śmietana i listki mity do dekoracji,cukier puder do posłodzenia pierogów(niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi ze śliwkami w sosie z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos ze śliwek: Masło rozgrzać w rondelku,dodać wypestkowane śliwki,smażyć chwileczkę.Następnie dodać cukier waniliowy ,miód,cynamon i chwileczkę wszystko przesmażyć tak aby śliwki się nie rozgotowały.Doprawić do smaku kilkoma kroplami octu balsamicznego.
    Ciasto :
    Mąkę przesiać do miski ,dodać jajko,sól,olej,cienkim strumieniem wlewać ciepłą wodę zarobić ciasto,dokładnie wyrabiać aby ciasto było elastyczne.Przykryć ciasto wilgotną ściereczką aby nie wysychało.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy .wykrawać szklanką krążki.Na każdy krążek nakładać wypestkowaną śliwkę,dokładnie zlepiać pierogi.Pierogi układać na posypanej mąką stolnicy.Zagotować wodę w garnku,lekko osolić.Wrzucać pierogi partiami na wrzątek,zamieszać delikatnie drewnianą łyżką,przykryć.Gdy wypłyną do góry odkryć i gotować jeszcze na malutkim ogniu przez 2-3 min.Wybierać łyżką cedzakową na sito,przelać ciepłą wodą.Potrzepać cukrem pudrem i polać sosem śliwkowym,przybrać kleksikiem śmietany i ozdobić listkami mięty.

Porady

Zamiast śliwek do pierogów możemy użyć innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować