Pierogi ze śliwkami w sosie z karmelizowanymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos ze śliwek: Masło rozgrzać w rondelku,dodać wypestkowane śliwki,smażyć chwileczkę.Następnie dodać cukier waniliowy ,miód,cynamon i chwileczkę wszystko przesmażyć tak aby śliwki się nie rozgotowały.Doprawić do smaku kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Ciasto :
Mąkę przesiać do miski ,dodać jajko,sól,olej,cienkim strumieniem wlewać ciepłą wodę zarobić ciasto,dokładnie wyrabiać aby ciasto było elastyczne.Przykryć ciasto wilgotną ściereczką aby nie wysychało.Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy .wykrawać szklanką krążki.Na każdy krążek nakładać wypestkowaną śliwkę,dokładnie zlepiać pierogi.Pierogi układać na posypanej mąką stolnicy.Zagotować wodę w garnku,lekko osolić.Wrzucać pierogi partiami na wrzątek,zamieszać delikatnie drewnianą łyżką,przykryć.Gdy wypłyną do góry odkryć i gotować jeszcze na malutkim ogniu przez 2-3 min.Wybierać łyżką cedzakową na sito,przelać ciepłą wodą.Potrzepać cukrem pudrem i polać sosem śliwkowym,przybrać kleksikiem śmietany i ozdobić listkami mięty.
Porady
Zamiast śliwek do pierogów możemy użyć innych sezonowych owoców.
Komentarze