Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

Rozpoczął się sezon na śliwki więc obowiązkowo na obiad musiały być pierogi :) Nie wiem jak Wy ale my bardzo je lubimy. Nawet moja córka, która nie przepada za śliwkami zajada te pierogi ze smakiem ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania
    2 łyżki oleju
    jajko (można pominąć)
    ok 1 szkl gorącej wody

    Nadzienie:
    ok 400g śliwek
    domowy cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    kilka łyżek gęstej śmietany
    cynamon+ cukier waniliowy do posypania

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na kilkanaście minut aby odpoczęło.
    Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki.
    Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierogi.
    Pierogi gotować ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie.

    Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy