Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

Wersja pierogów na słodko.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok 1 szkl gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Śliwki

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli i wbić jajko, wyrobić. Zrobić dołek i wlewać powolutku gorącą wodę, wyrabiając delikatnie widelcem, zabierając z boków mąkę (ilość wody uzależniona od tego ile zabierze, (ok 1 szklanka).
  • 2. Śliwki umyć, przekroić na pół.
  • 3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nakładamy połówkę śliwki, zlepiamy boki.
  • 4. Pierogi wrzucać do posolonego wrzątku, od wypłynięcia na wierzch gotować ok 5 min, pierogi wyjmuj łyżką cedzakową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy