PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sezon na owoce i warzywa w pełni proponuję pyszne pierożki , które często goszczą na naszym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 szkl.mąki pszennej
    ok.2 szkl.ciepłej wody
    łyżeczka soli (płaska)
    8 łyżek oleju
    8 łyżek mleka

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski dodać sól.Do szklanki wlać olej oraz mleko i dopełnić ciepłą wodą,wlać do miski dodając drugą szklankę wody-zagnieść ciasto.Wyłożyć na stolnicę ,rozwałkować na cienki placek wykrawać kwadraty lub kółka szklanką.
  • układamy śliwki 2. Umyte śliwki przekrawamy na pół maczamy w cukrze(przekrojoną część) i układamy na cieście.
  • lepimy pierożki 3. Zlepiamy pierożki.Gotujemy partiami w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Jeszcze ciepłe pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem.SMACZNEGO!!!

Komentarze

Podobne przepisy