Pierogi ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Domowe pierogi ze śliwkami moje ulubione. Robiła je moja mama, teraz robię ja.

  • 45 min

Składniki:


  • 500 gram mąki
    300 ml wody
    2 łyżki oliwy extra vergine
    50 dkg śliwek
    borówki
    szczypta soli

Pierogi ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy.
  • pierogi 2. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki. Śliwki myję, pozbawiam pestek, kroję na kawałki, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu. Pierogi podaję z borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy