Pierogi z ziemniakami, twarogiem i skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te pierogi są nietypowe, ale bardzo smaczne i łatwe do zrobienia, choć pewnie nie każdemu posmakują z ziemniakami w wersji na słodko ;) Mojej rodzinie posmakowały a synek się nimi wprost zajadał :)))

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 60 sztuk:
    CIASTO:
    3 szklanki mąki
    ½ łyżeczki soli
    1 szklanka chłodnej wody
    mąka do posypywania stolnicy

    FARSZ:
    500 g ziemniaków (obranych)
    400 g twarogu
    szczypta soli
    4 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego domowego
    kilka kropel aromatu waniliowego
    40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    30 g kandyzowanej mieszanki skórki z owoców (lub więcej pomarańczowej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z ziemniakami, twarogiem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: Ziemniaki gotujemy, osączamy i dokładnie ubijamy.
  • 2. Dodajemy do nich cukier, szczyptę soli, aromat, twaróg i ponownie dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.
  • 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy łyżką.
  • 4. CIASTO: Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zgniatamy przez około 5 minut, następnie zostawiamy przykryte ściereczką na około 20 minut.
  • 5. Ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.
  • 6. Gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut od wypłynięcia.

Porady

Podajemy polane np. roztopionym masełkiem z kleksem śmietany (samej bądź z cukrem).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować