Pierogi z pasztetem, ziemniakami i cebulką

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Pyszne pierogi z pasztetem, ziemniakami i cebulką zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    - 4 duże ziemniaki
    - 200g miękkiego pasztetu
    - 1 cebulka
    - sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    - 1/2 kg mąki pszennej tortowej
    - 1/2 szklanki przegotowanej, gorącej (ale nie wrzącej) wody
    - 1 jajko
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pasztet

Pierogi z pasztetem, ziemniakami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z pasztetem, ziemniakami i cebulą 1. Robimy farsz: Obieramy ziemniaki, gotujemy w osolonej wodzie, przepuszczamy przez maszynkę do średniej wielkości miski. Dodajemy pasztet oraz podsmażoną cebulkę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
  • Pierogi z pasztetem, ziemniakami i cebulą 2. Wyrabiamy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i wlewamy wodę, dokładnie łączymy wszystkie składniki. Przekładamy ciasto na blat (stolnicę), ugniatamy w celu uzyskania jednolitej masy. Troszkę podsypujemy mąką, by ciasto nie przyklejało się do stolnicy. Dzielimy ciasto na kilka części, każde z nich rozwałkowywujemy, wykrajamy w nim krążki (najlepiej szklanką). Na każdy krążek układamy łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu, formujemy pierożki.
  • Pierogi z pasztetem, ziemniakami i cebulą 3. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie, ostudzamy, a następnie smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego!!!

Porady

- pierogi można jeść wraz z podsmażoną cebulką, bądź odrobiną przyprawy w płynie "maggi" - osobiście uwielbiam te pierogi podsmażone na rumiano z odrobiną ketchupu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować