PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi z ziemniakami i kapustąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0002/28/f0fb9e4e2bf5800fb67813bf01f51406e878b234.jpeg23021728http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-ziemniakami-i-kapusta-10
Ciasto:
- 300g mąki + do podsypania
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego
-szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 400g kiszonej kapusty
- 6 ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków
- 12dkg boczku wędzonego
-1 łyżka papryki czerwonej słodkiej w proszku
- sól, pieprz do smak
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi z ziemniakami i kapustą
1.
Na początek przyrządzamy farsz. Kapustę tniemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, Boczek kroimy w małą kosteczkę. Podsmażamy go na oleju boczek, aż wytopi się tłuszcz - wtedy dodajemy kapustę. Smażymy do miękkości, po czym dodajemy paprykę i mieszamy. Teraz dodajemy ziemniaki i znów mieszamy - przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
Zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Rozwałkowujemy je jak najcieniej i szklanką wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy. Wrzucamy pierożki na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok. 3-4min od wypłynięcia. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 55 pierożków.
Komentarze