Pierogi z ziemniakami

4.5 (163 ocen)

  • 40 min

Bradzo dobre pierogi ze smażonymi ziemniakami.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    1-2 łyżki oleju
    1 płaska łyżeczka soli
    ciepła woda do rozrobienia ciasta (ok.2-3 szklanki)
    Farsz:
    1 kg ziemniaków
    cebula
    sól
    pieprz
    Dodatkowo:
    boczek wędzony
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, a następnie ścieramy na drobnej tarce. Osączamy z nadmiaru soku. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni. Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Jeżeli jest za gęste, dolewamy ciepłej wody, natomiast jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy pierogi. Następnie gotowe pierogi wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Następnie boczkiem oraz tłuszczem powstałym ze smażenia polewamy pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować