Pierogi Z Twarożkiem Ziołowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Farsz ziołowy na te pierogi to taka miła odmiana od tych z twarogiem, warto czasem pokusić się o dodanie innego składnika bo możemy uzyskać smak który może nam bardzo zasmakować ;)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 40 sztuk:

    2 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 2-3 łyżki )
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    Farsz:
    200 g twarożku z ziołami ogrodowymi
    około 500 g ziemniaków
    1 nieduża cebula zeszklona na oleju
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z twarożkiem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. (możemy też użyć ziemniaków które ugotowaliśmy dzień lub dwa wcześniej i czekały w lodówce, lub zostały nam z obiadu)
    2. Cebulkę szklimy na oleju.
    3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
    Następnie chowamy je do woreczka aby odpoczęło.
    4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twarożek, uduszoną cebulkę oraz sól i pieprz i mieszamy całość.
    5. Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
    6. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
    7. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
    Podajemy podsmażone z cebulką lub z skwarkami. Smacznego !

Porady

Ps. robiłam już dwa razy te pierogi i za drugim razem dodałam do środka skwarki z boczku, było przepysznie i oczywiście możecie użyć dowolnego twarożku ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować