Pierogi z twarożkiem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Najlepsze pierogi na świecie, bo z truskawkami.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki gorącej wody

    300 g twarogu ( mój z wiaderka Piątnica )
    łyżka cukru waniliowego
    łyżka cukru pudru

    truskawki ok 40 szt

    400 ml śmietany 18 %
    łyżka cukru pudru

Pierogi z twarożkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć. Jeśli duże, to przekroić.
  • 2. Twarożek wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym.
  • 3. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować placki.
    Z placków wykrawać krążki. Na krążki nakładać łyżeczkę twarożku i truskawkę. Zalepiać.
    Wrzucać na gotującą się, osoloną wodę. Po 3-4 minutach wyjmować i zanurzać na chwilę w zimnej wodzie.
    Odkładać na płaski półmisek.
  • 4. Podawać polane śmietaną z cukrem.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy