Pierogi z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne pierożki z truskawkami na obiad

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    jajko -1 szt
    mąka -500 g
    olej -1 łyżka
    sól
    woda ciepła -1,5 szkl
    Nadzienie
    truskawki -700 g
    Do polania pierogów
    jogurt naturalny -1
    cukier -2 łyżki

Pierogi z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Do miski dodać jajko, szczyptę soli. Ubić z letnią wodą.
  • 2. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ubite jajko z wodą, zagnieść ciasto.
    Wyrobić dobrze ciasto na stolnicy.
  • 3. Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz wszystko wyrobić.
  • 4. Ciasto nakryć ściereczką, aby nie wysychało, odstawić na 30 minut.
  • 5. Następnie ciasto wałkować i wykroić specjalną foremką do
    pierogów.
  • 6. NADZIENIE:
    Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki.
  • 7. Na każdym krążku z ciasta, położyć po jednej truskawce, dobrze zlepiać.
  • 8. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować 3 minuty, od wypłynięcia pierogów na wierzch.
  • 9. POLEWA
    Połowę truskawek włożyć do miksera, wlać jogurt naturalny, wsypać cukier, zmiksować.
  • 10. Pierogi wybierać łyżką cedzakową na talerze, polewać polewą truskawkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy