Bigos

0 (0 ocen)

Najlepszy jest następnego dnia

Składniki:

  • kapusta kiszona
    mięso wieprzowe mielone
    opcjonalnie grzyby
    czosnek
    koncentrat pomidorowy
    ziarenka smaku
    pieprz
    1,5 łyżki smalcu
    łyżka mąki
    majeranek

Bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy i wrzucamy do garnka z wodą. Odgotowujemy kilka razy aby nie była kwaśna. Odgotowujemy, zmieniamy wodę. Dodajemy mięso. Gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu doprawiamy koncentratem, czosnkiem ( przeciśnięty przez praskę) , ziarenkami smaku, opcjonalnie grzybami. Na patelni rozgrzewamy smalec i dodajemy mąkę. Mieszamy i po zarumienieniu mąki dodajemy do bigosu. Dodajemy pieprz, majeranek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy