Pierogi na słodko wypełnione kawałkiem truskawki z wanilią. Bardzo dobrze smakują podane z domowym sosem waniliowym lub z kwaśną śmietaną i cukrem.Możemy je podać na ciepło i jak najbardziej na zimno.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
( z podanych składników wyszło mi 30 pierogów)
Ciasto:
400g. mąki pszennej
1/2 szklani przegotowanej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
1 żółtko
szczypta soli
Nadzienie:
500g. truskawek
1 laska wanilii
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Pierogi z truskawką i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę zagnieść z resztą składników tworząc jednolite ciasto.
Zostawić na pół godz. aby odpoczęło.
2.Nadzienie: Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki.
każdą truskawkę przekroić na pół.
Laskę wanilii przeciąć , wydrążyć miąższ , dodać wraz z cukrem do truskawek , delikatnie wymieszać.
3.Ciasto podzielić na kawałki , każdy rozwałkować cienko.
Z ciasta wycinać kółka np. szklanką.
Na każde kółko położyć połówkę truskawki , skleić pierogi.
gotować w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu.
4.Podawać na ciepło lub zimno np. z sosem waniliowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Komentarze