Pierogi z truskawką i wanilią

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pierogi na słodko wypełnione kawałkiem truskawki z wanilią. Bardzo dobrze smakują podane z domowym sosem waniliowym lub z kwaśną śmietaną i cukrem.Możemy je podać na ciepło i jak najbardziej na zimno.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • ( z podanych składników wyszło mi 30 pierogów)
    Ciasto:
    400g. mąki pszennej
    1/2 szklani przegotowanej wody
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 żółtko
    szczypta soli
    Nadzienie:
    500g. truskawek
    1 laska wanilii
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z truskawką i wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę zagnieść z resztą składników tworząc jednolite ciasto.
    Zostawić na pół godz. aby odpoczęło.
  • 2. Nadzienie: Truskawki umyć , osuszyć , usunąć szypułki.
    każdą truskawkę przekroić na pół.
    Laskę wanilii przeciąć , wydrążyć miąższ , dodać wraz z cukrem do truskawek , delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto podzielić na kawałki , każdy rozwałkować cienko.
    Z ciasta wycinać kółka np. szklanką.
    Na każde kółko położyć połówkę truskawki , skleić pierogi.
    gotować w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu.
  • 4. Podawać na ciepło lub zimno np. z sosem waniliowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować