Pierogi z suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Moje dzieci lubią je jeść polane roztopionym masłem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju
    oraz
    120 g suszonych śliwek
    3 łyżki masła
    suchy mak do dekoracji

Pierogi z suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać jajko, sól i wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, rozwałkować na cienki placek. Kubkiem wyciąć krążki, nakładać po 1,5 śliwki i skleić pierogi. Wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejały. Polać roztopionym masłem i posypać suchym makiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy