Pierogi z sosem toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki pszennej, jajek , szczypty soli oraz z polowa szklanki cieplej wody zagnieć elastyczne ciasto , rozwałkuj, wykrawaj szklanka kolka , nadziewaj farszem.
Wykonanie farszu :
- rozgniec widelcem biały ser, dosyp cukier i sól do smaku i dodaj śmietanę i wymieszaj. Przygotowanym farszem nadziewaj pierogi
- pierogi ugotuj w lekko osolonej wodzie
2.Sos toffi:
- pół kostki margaryny włóż do wysokiego garnka , wsyp ok 2 szklanki cukru postaw na ogniu i mieszając wysmaz na brązowy karmel. Powstanie masa Krowkowa, wyłącz ogień na 10 minut , po czym dolej ok 3 szkl mleka i ponownie zagotuj. Mleko można zastąpić słodką śmietanką. Do gotowego sosu włóż pierogi
Komentarze