Pierogi z soczwicą i wątróbką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierogi z soczewicą i wątróbką.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto: 0.5 kg mąki , 0.30 litra mleka, łyżka wody,sól, kawałek boczku. posiekana zielenina.


    Farsz: soczewica, cebula, 10 dag wątróbki wieprzowej lub drobiowej.

Pierogi z soczwicą i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wsypać mąkę na stolnicę, dodać dobrze podgrzane mleko z wodą.
    Wyrabiać około 10 min. Podsypać mąką, Wyłożyć ciasto. Przykryć
    miską na pół godz.
    Ugotować soczewicę dodając odrobinę soli. Gotować około 20 min. Zostawić pod przykryciem.
    Usmażyć wątróbkę z cebulą, dodać sól i pieprz. Wymieszać soczewicę z usmażoną wątróbką.
    Ciasto pozostawione pod przykryciem, wałkować na cienkie ciasto.
    Wykrawać krążki szklanką. Zawijać farsz, robić pierogi.
    Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku. Od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu, gotować na wolnym ogniu około 3 min.
    Usmażyć boczek z cebulką.

    Wyjąć pierogi cedzakiem, wyłożyć na talerze, polać usmażonym boczkiem z cebulką.

Porady

Ciasto na pierogi po wyrobieniu, przykryć na pół godz miską. Wtedy ciasto jest bardzo miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy