Pierogi z soczewicą i chili

4.5 (176 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis na ciasto (bardzo miękkie i smaczne) pochodzi z Kwestii Smaku, a farsz to jeden z tych spontanicznych kulinarnych pomysłów, które okazują się bardzo trafione.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - gorąca woda: 1 szklanka
    - masło: 30 gramów
    - sól: 1 szczypta

    - soczewica czerwona: 1 szklanka
    - mięso mielone: 250 gramów
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - świeża bazylia: 1 pęczek
    - pół czerwonej papryki: 0.5 sztuki
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: do miski wsypać mąkę i sól, dodać gorącą wodę z masłem. Wymieszać i zagnieść. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
  • 2. Soczewicę gotować aż stanie się miękka (około 15 minut). W międzyczasie usmażyć mięso na patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, papryki. Dusić przez kilka minut i dodać koncentrat, bazylię i doprawić solą.
    Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka (szklanką lub kieliszkiem), napełnić farszem i zlepić. Wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować 7-10 minut. Podawać ze smażoną cebulą, kwaśną śmietaną i sosem chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować