PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi z soczewicą i cebulkąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/71/7b8c7d2c1db82213509d71d871a65e30129c027d.jpeg26772020http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-z-soczewica-i-cebulka-4
CIASTO
500 g mąki
ok szklanki ciepłej wody
szczypta soli
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi z soczewicą i cebulką
1.
Soczewicę namoczyć w wodzie (jak fasolę) gdy napęcznieje a następnie gotować do miękkości. Odcedzoną i ostudzoną zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju z odrobiną soli i pieprzu. Usmażoną cebulę dodać do zmielonej soczewicy, wbić jajko i porządnie wymieszać by powstała jednolita masa. Ja robię pierogi ręcznie więc wcześniej z masy robię sobie gałki.
2.
Z podanych składników zagnieść ciasto (jak będzie za rzadkie podsypać mąką) ciasto musi być elastyczne. Ciasto rozwałkować dość cienko i szklanką wycinać kółka, po czym napełniać farszem i porządnie zlepiać brzegi, by ciasto się nie rozkleiło podczas gotowania. Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok 5 min od czasu wypłynięcia na wierzch. Podawać polane tłuszczem i skwarkami.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze