Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Od kilku lat jestem wegetarianką i testuję przepisy na różne bezmięsne dania. Za tymi pierogami przepada nawet mój tata, typowy „mięsożerca”.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 szkl. mąki pszennej
    ● 1 szkl. mąki razowej
    ● łyżka rozmrożonych i rozdrobnionych liści szpinaku
    Farsz:
    ● 1 szkl. zielonej soczewicy
    ● 2 cebule
    ● łyżka oliwy
    Oraz: masło
    ● sól, pieprz

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule siekamy i szklimy na oliwie. Soczewicę gotujemy w 2 szkl. wody. Miękką rozgniatamy, mieszamy z cebulą i doprawiamy.
  • 2. Mąki przesiewamy. Wlewamy 1/2 szkl. wody i zagniatamy ze szpinakiem i solą.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Okraszamy roztopionym masłem.

Porady

RADY Marty Zarzyckiej Pierogi można podawać z sosem śmietanowo-ziołowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z soczewicą czerwoną