Pierogi z soczewicą

  • wyświetlono: 344 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne domowe pierogi z klasycznym farszem z zielonej soczewicy i cebulki

cosik
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

-500 g mąki pszennej
-1 jajko
-1 szkl. ciepłej wody
-4 łyżki oleju rzepakowego
-1 cebula
-250 g soczewicy
-2 łyżki masła
-listek laurowy
-ziele angielskie
-sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z soczewicą

  • 1. Soczewicę ugotować w wodzie z listkiem laurowym, zielem angielskim i solą. Odstawić do ostygnięcia.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na maśle.
    Z soczewicy wyjąć ziele angielskie i listek laurowy. Jeżeli woda całkowicie nie odparowała, zlać nadmiar. Dodać zeszkloną cebulę. Całość zblendować.
    Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką lub sosem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogisoczewicawegetariańskiezielona soczewicapierogi z soczewicąwegetariańskie pierogiwarzywa strączkowewege pierogisoczewicowe pierogipierożki z soczewicą

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z soczewicą i papryką

Pyszne pierogi, które zasmakują...

pierogi z soczewicą

Dodane przez: Lenka Syrenka

Pierogi z soczewicą

Soczewica to warzywo strączkowe,...

pierogi z dynią i soczewicą

Dodane przez: kinga_ka

pierogi z dynią i soczewicą

pyszne pierogi z dynią i soczewicą

pierogi z soczewicą

Dodane przez: veganol

Pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorkami

Nie ma nic bardziej polskiego niż...

image-1hxfgou

Dodane przez: KuchniaPoli

WEGAŃSKIE PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

WEGAŃSKIE PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Pierogi z soczewicą

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierogi z soczewicą

Często gotuję więcej pierogów i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE