Pierogi z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczewica to warzywo strączkowe, które z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań. Wzbogacona odpowiednimi dodatkami sprawdzi się jako farsz do pierogów.Jest bogata w żelazo, cynk i wapń. Obfituje w wysoką zawartość białka. Posiłek na bazie soczewicy jest więc równie wartościowy jak ten z mięsa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    300 g mąki pszennej
    250 ml gorącej wody
    1/4 łyżeczki soli

    Na farsz:
    300 g soczewicy w dowolnym kolorze
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    1 jajko
    sól, pieprz
    masło klarowane/olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotować przez ok. pół godziny do miękkości. Następnie odcedzić i niezbyt dokładnie zmiksować. Cebulę posiekać i zeszklic na oleju/maśle. Dodać do soczewicy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i poszatkowaną natką. Wymieszać, doddać roztrzepane jajko, doprawić solą i pieprzem.
    Z maki, odrobiny soli i wody zagnieść ciasto. Podzielić na części i cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać koła. Na każde z nich nakładać łyżeczkę farszu. Zakleić. Gotować przez kilka minut (do wypłynięcia na powierzchnię)

Porady

Ugotowane można polać przesmażoną na maśle cebulką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Soczewica Natka pietruszki Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować