Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy jajka, oliwę i sól zagniatamy ciasto (może się okazać, że ciasto jest zbyt rzadkie, wtedy dodajemy więcej mąki). Dzielimy je na 4-5 części i partiami rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placuszki
2.Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, z tym, że dodajemy 0,5 kostki rosołowej. ( soczewica powinna "wypić: cały płyn i stać się miękka)
Boczek kroimy w kostkę a cebulę w piórka, podsmażamy na smalcu.
3/4 boczku i cebuli dodajemy do soczewicy i mieszamy.
Soczewicę i ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiamy i dokładnie mieszamy, tak powstałym farszem nadziewamy pierogi.
Komentarze