pierogi z soczewicą

5 (181 ocen)

przepis dostałam od mojej babci, a mój mąż je pokochał

Składniki:

  • na ciasto
    1 kg mąki,
    2 jajka,
    0,5 litra gorącej wody,
    4 łyżki oliwy,
    sól.
    na farsz
    0,5 - 1 kg ugotowanych ziemniaków,
    opakowanie zielonej soczewicy,
    300g wędzonego boczku,
    3 cebule,
    0,5 kostki rosołowej drobiowej,
    1-2 łyżki smalcu,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wałkujemy, wycinamy okrągłe krążki 1. Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy jajka, oliwę i sól zagniatamy ciasto (może się okazać, że ciasto jest zbyt rzadkie, wtedy dodajemy więcej mąki). Dzielimy je na 4-5 części i partiami rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okrągłe placuszki


  • 2. Soczewicę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, z tym, że dodajemy 0,5 kostki rosołowej. ( soczewica powinna "wypić: cały płyn i stać się miękka)

    Boczek kroimy w kostkę a cebulę w piórka, podsmażamy na smalcu.

    3/4 boczku i cebuli dodajemy do soczewicy i mieszamy.

    Soczewicę i ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiamy i dokładnie mieszamy, tak powstałym farszem nadziewamy pierogi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować