Pierogi z serem i truskawkami

0 (0 ocen)

Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem.

Składniki:

  • Ciasto:
    250ml gorącej wody
    400-500g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    250g twarogu
    250g truskawek
    1 żółtko
    2 łyżki cukru
    opakowanie cukru waniliowego

Pierogi z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce rozgniatamy twaróg, mieszamy go z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Do miski dodajemy szklankę mąki i sól, mieszamy. Wlewamy gorącą wodę (powinna parzyć), mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę ugniatając ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.
  • 3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy