Pierogi z serem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W tygodniu nie mam czasu na wymyślne potrawy, za to w weekend nadrabiam zaległości.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 2 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 15 dag masła
    Farsz:
    ● 20 dag twarogu
    ● 1/2 pora
    ● czerwona papryka
    ● 4 pieczarki
    ● surowe żółtko
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● 2 łyżki oliwy
    Oraz:
    ● jajko
    ● 2 łyżki sezamu
    ● tłuszcz do blachy
    ● sól, pieprz

Pierogi z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli, posiekanym masłem i rozkłóconym jajkiem. Mieszając, stopniowo wlewamy 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką. Przykrywamy i odstawiamy.
  • 2. Farsz: warzywa i pieczarki oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na oliwie 10 minut, studzimy. Dodajemy żółtko, twaróg i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy. Szeroką szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy