Pierogi z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy ze szczyptą soli, posiekanym masłem i rozkłóconym jajkiem. Mieszając, stopniowo wlewamy 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, lekko oprószamy mąką. Przykrywamy i odstawiamy.
2.Farsz: warzywa i pieczarki oczyszczamy i myjemy, a następnie kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na oliwie 10 minut, studzimy. Dodajemy żółtko, twaróg i natkę pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Ciasto rozwałkowujemy. Szeroką szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
Komentarze