PIEROGI Z SEREM I MALINAMI

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne danie na upalne dni, szczególnie lubiane przez dzieci

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 35 dkg mąki
    - około 1/2 szklanki gorącej wody
    - 2 żółtka

    Nadzienie :
    - 35 dkg sera białego ( twarogu)
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - 3 łyżki cukru
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
    - 1,5 szklanki malin

    Do gotowania : sól i 2 łyżki oleju.
    Do podania : śmietana, cukier, świeże maliny.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do sera dodać śmietanę i dokładnie rozdrobnić widelcem lub blenderem. Dodać cukier i aromat cytrynowy, wymieszać.
    Maliny opłukać i osączyć na sitku.
  • 2. Do miski przesiać mąkę i wlewając gorącą wodę zarabiać nożem, a potem ręką. Dodać żółtka i zagnieść wolne ciasto. Podzielić na porcje i przykryć ściereczką, żeby nie obsychało.
  • Pierogi z serem i malinami 3. Każdą porcję wałkować niezbyt grubo. Wykrawać szklanką krążki, nakładać na środek łyżeczkę sera, malinę i dokładnie zlepiać brzegi pierogów.
    Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem oleju, zamieszać łyżką, przykryć. Gdy wypłyną, odkryć, gotować 2 minuty. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
    Podawać ze śmietaną zmiksowaną z cukrem i udekorować świeżymi malinami.

Porady

Jest to danie, któremu nikt się nie oprze, a szczególnie dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować