Pierogi z serem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz - na maśle duszę pokrojoną w kostkę cebulę. Ser wkruszam do miski, dodaję kaszę i uduszoną cebulę. Przyprawiam do smaku i dokładnie mieszam do połączenia składników.
2.Ciasto: na stolnicy mieszam krupczatkę ze skrobią, dodaję śmietanę, sól, kawałki masła i stopniowo gorącą wodę. Zagniatam miękkie, elastyczne ciasto, które pozostawiam pod przykryciem na 30 minut.
3.Z ciasta odrywam małe kawałki, cienko wałkuję, nakładam farsz i formuję pierogi. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, po 12-15 sztuk, 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję z wody łyżką cedzakową.
4.Pierogi podajemy z czym kto lubi. Można z dobrą śmietaną lub dowolną okrasą.
Komentarze