REKLAMA

Pierogi z serem i kaszą gryczaną

wyświetlono: 48 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pierogi w staropolskim wydaniu. Pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej pozostałej z obiadu.

opublikowany: 13.06.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1kg białego sera - u mnie wiejski
    1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    200g masła
    2 cebule
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    800g mąki krupczatki
    4 łyżki skrobi kukurydzianej
    200g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany - u mnie wiejska
    1/2 łyżeczki soli
    gorąca woda około 2 szklanki (ile zabierze ciasto)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • pierogi z serem i kaszą 1. Farsz - na maśle duszę pokrojoną w kostkę cebulę. Ser wkruszam do miski, dodaję kaszę i uduszoną cebulę. Przyprawiam do smaku i dokładnie mieszam do połączenia składników.
  • pierogi z serem i kaszą 2. Ciasto: na stolnicy mieszam krupczatkę ze skrobią, dodaję śmietanę, sól, kawałki masła i stopniowo gorącą wodę. Zagniatam miękkie, elastyczne ciasto, które pozostawiam pod przykryciem na 30 minut.
  • pierogi z serem i kaszą 3. Z ciasta odrywam małe kawałki, cienko wałkuję, nakładam farsz i formuję pierogi. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, po 12-15 sztuk, 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję z wody łyżką cedzakową.
  • pierogi z serem i kaszą 4. Pierogi podajemy z czym kto lubi. Można z dobrą śmietaną lub dowolną okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smerfetka79 smerfetka79

Pierogi z kaszą gryczaną i serem na słodko

Ten przepis to sztandarowy przepis na pierogi rodem z Lubelszczyzny. Moi domownicy je uwielbiają.

kategoria: Pierogi Ser opublikowany: 07.03.2014 | wyświetlono: 8395 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 1
Dodane przez: rena123 portret

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Farsz do tych pierogów przygotowałam z karkówki i ugotowanej kaszy gryczanej. Są przepyszne!

kategoria: Pierogi pierogi z mięsem opublikowany: 22.02.2018 | wyświetlono: 10180 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą

Tzw wiejskie pierogi. Szybkie i proste w wykonaniu.

kategoria: Pierogi Ser opublikowany: 09.11.2016 | wyświetlono: 818 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE