Pierogi z serem i kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pierogi w staropolskim wydaniu. Pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej pozostałej z obiadu.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1kg białego sera - u mnie wiejski
    1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
    200g masła
    2 cebule
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    800g mąki krupczatki
    4 łyżki skrobi kukurydzianej
    200g masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany - u mnie wiejska
    1/2 łyżeczki soli
    gorąca woda około 2 szklanki (ile zabierze ciasto)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z serem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi z serem i kaszą 1. Farsz - na maśle duszę pokrojoną w kostkę cebulę. Ser wkruszam do miski, dodaję kaszę i uduszoną cebulę. Przyprawiam do smaku i dokładnie mieszam do połączenia składników.
  • pierogi z serem i kaszą 2. Ciasto: na stolnicy mieszam krupczatkę ze skrobią, dodaję śmietanę, sól, kawałki masła i stopniowo gorącą wodę. Zagniatam miękkie, elastyczne ciasto, które pozostawiam pod przykryciem na 30 minut.
  • pierogi z serem i kaszą 3. Z ciasta odrywam małe kawałki, cienko wałkuję, nakładam farsz i formuję pierogi. Pierogi gotuję w osolonym wrzątku, po 12-15 sztuk, 3-4 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję z wody łyżką cedzakową.
  • pierogi z serem i kaszą 4. Pierogi podajemy z czym kto lubi. Można z dobrą śmietaną lub dowolną okrasą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować