PIEROGI Z SEREM I BAKALIAMI

0 (0 ocen)

  • Średni

Przygotowując pierogi staram się za każdym razem używać innego farszu. Pierogi z bakaliami są naprawdę wyśmienite.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 40 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - biały ser: 20 dekagramów
    - orzechy włoskie: 10 dekagramów
    - rodzynki, migdały, kandyzowane owoce po: 2 łyżki
    - żurawina, skórka pomaranczowa po: 2 łyżki
    - śmietana: 3 łyżki
    - cukier puder: 0.5 łyżki
    - olejek migdałowy (krople): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z serem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy i migdały posiekaj. Utrzyj z serem i cukrem pudrem do smaku. Do masy dodaj namoczone i osączone rodzynki i żurawinę, kandyzowane owoce oraz kilka kropli olejku migdałowego.
  • 2. Z mąki, szczypty soli, jajek, oliwy i letniego mleka zagnieć ciasto. Rozwałkuj cienko i wykrój krążki o średnicy ok. 8 cm. Na każdy nałóż porcję farszu, zlep brzegi i przyciśnij widelcem tworząc zgrabne pierogi.
  • 3. Gotuj w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia. Wyjmij na półmisek i polej śmietaną z odrobiną cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować