Pierogi z serem

5 (174 ocen)

Tradycyjne, polane śmietaną i cukrem. Moja rodzinka za nimi przepada.

Składniki:

  • 35 dag mąki
    1 jajko
    woda
    40 dag sera białego
    2 żółtka
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiel ser w maszynce 1. Przygotować nadzienie. Ser zemleć w maszynce, wyrobić z solą i żółtkami.
  • 2. Z mąki uformować wianuszek, wbić do środka jajko i przemieszać nożem. Dodając wodę zagnieść dość lużne ciasto (ciasto zbyt ścisłe będzie się żle sklejać). Uformować kulę.
  • Farsz nałóż na wycięte kółka 3. Odcinać ciasto po kawałku i cienko rozwałkowywać (im jest cieńsze, tym pierogi smaczniejsze). Wycinać szklanką kółka, układać na środku nadzienie z twarogu. Pierożek zlepić dookoła dociskając widelcem. Resztki ciasta natychmiast zagniatać, aby nie powysychały.
  • 4. Zagotować osoloną wodę z odrobiną masła lub oleju, aby pierogi się nie zlepiały.Wkładać partiami i gotować do wypłynięcia. Wykładać łyżką cedzakową na talerz. Ciepłe pierogi polać śmietaną i posypać cukrem.

Porady

*mąkę można też zaparzyć gorącą wodą *można też pierogi robić inaczej: z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki, formować z nich kulki i rozwałkowywać. Na placuszki kłaść nadzienie i dalej postępować w zwykły sposób. Przy tym sposobie lepienia pierogów nie ma resztek ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować