Pierogi z serem

4.5 (158 ocen)

  • 40 min

Moje dzieci uwielbiają te pierogi. Najczęściej podaje je śmietaną i dżemem truskawkowym

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju

    Nadzienie:
    2 kostki twarogu
    1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    3 łyżki śmietany
    oraz
    kilka łyżek śmietany
    kilka łyżeczek dżemu truskawkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgniatamy widelcem lub miksujemy, dodajemy oba cukry i śmietanę, mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek. Kubkiem wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu i sklejamy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Pierogi polewamy śmietaną i wykładamy dżem truskawkowy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować