Pierogi z sarniną z gruszką konferencją, cebulą i suską sechlońską

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sarnina bardzo lubi połączenie ze słodkimi smakami, więc dodatek świeżej gruszki konferencji oraz suski sechlońskiej tworzą wspaniałe trio.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    3 łyżki wiejskiej kwaśnej śmietany
    200 g wiejskiego masła
    około 500 ml gorącej wody
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki tymianku

    farsz:
    800 g ugotowanego mięsa z sarny, u mnie gicze
    garść śliwek - suska sechlońska
    3 gruszki - konferencje
    2 cebule
    łyżka miodu
    2 łyżki wiejskiego masła
    około 700 ml bulionu z sarny
    pieprz czarny
    tymianek
    estragon
    majeranek
    sos worcestershire
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z sarniną z gruszką konferencją, cebulą i suską sechlońską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. farsz:
    Gruszki obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. Śliwki i cebule kroimy również w kostkę. Podsmażamy na maśle z dodatkiem miodu. Gruszki i cebula powinny się tylko zeszklić.
    Mięso z sarny mielimy dodajemy podduszone gruszki, śliwki i cebulę.
    Farsz doprawiamy do smaku przyprawami. Do farszu dolewamy ciepły bulion z sarny. Mieszamy. Farsz odstawiamy na noc do lodówki, aby stężał.
  • pierogi 2. ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, masło, śmietanę i tymianek. Robimy wgłębienie i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.

    Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je na cienkie placuszki.

    Każdy placek nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.
  • pierogi 3. Pierogi podajemy z wody okraszone skwarkami lub odsmażone z kubkiem czystego czerwonego barszczu.

Porady

Sarnina jest delikatnym mięsem, które idealnie komponuje się ze słodkim smakiem śliwki oraz konferencją i miodem. Polska suszona śliwka suska sechlońska produkowana jest w sposób tradycyjny. Tradycja suszenia śliwki w suszarniach opalanych drewnem sięga XVIII. Posiada wielorakie walory zdrowotne i szerokie zastosowanie kulinarne. Suska stosowana jest do potraw takich jak: zupy, pierogi, sosy, kompoty, bigosy. Konferencja to jedna ze starszych odmian gruszy. Wywodzi się z Anglii, gdzie została znaleziona jako siewka, powstała w wyniku wolnego zapylenia odmiany Leon Leclerc de Naval. Owoce konferencji charakteryzują się aromatycznym, słodkim i soczystym miąższem. Dlatego zarówno suska sechlońska jak i konferencja tworzą idealną kompozycję z delikatną sarniną. Sarnina jest suchym i chudym mięsem dlatego do farszu warto dodać bulionu mięsnego, który sprawi, że farsz w pierogach będzie soczysty i pełny smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować