Zioła idealnie komponują się z sarniną. Tymianek w cieście w delikatny sposób podkreśla mięsny smak farszu.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki krupczatki
3 łyżki wiejskiej kwaśnej śmietany
200 g wiejskiego masła
około 500 ml gorącej wody
łyżeczka soli
2 łyżeczki tymianku
farsz:
1,5 kg ugotowanego mięsa z sarny, u mnie gicze
warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka i seler
około 700 ml bulionu z sarny
pieprz czarny
tymianek
estragon
majeranek
sos worcestershire
sól morska
Pierogi z sarniną w cieście tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.farsz:
Mięso z sarny i warzywa z rosołu mielimy na sitku do pasztetu.
Farsz doprawiamy do smaku przyprawami. Do farszu dolewamy ciepły bulion z sarny. Mieszamy. Farsz odstawiamy na noc do lodówki, aby stężał.
2.ciasto:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, masło, śmietanę i tymianek. Robimy wgłębienie i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.
Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je na cienkie placuszki.
Każdy placek nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.
3.Pierogi podajemy z wody okraszone skwarkami lub odsmażone z kubkiem czystego czerwonego barszczu.
Komentarze