Pierogi z sarniną w cieście tymiankowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zioła idealnie komponują się z sarniną. Tymianek w cieście w delikatny sposób podkreśla mięsny smak farszu.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    3 łyżki wiejskiej kwaśnej śmietany
    200 g wiejskiego masła
    około 500 ml gorącej wody
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki tymianku

    farsz:
    1,5 kg ugotowanego mięsa z sarny, u mnie gicze
    warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka i seler
    około 700 ml bulionu z sarny
    pieprz czarny
    tymianek
    estragon
    majeranek
    sos worcestershire
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z sarniną w cieście tymiankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. farsz:
    Mięso z sarny i warzywa z rosołu mielimy na sitku do pasztetu.
    Farsz doprawiamy do smaku przyprawami. Do farszu dolewamy ciepły bulion z sarny. Mieszamy. Farsz odstawiamy na noc do lodówki, aby stężał.
  • pieorgi 2. ciasto:
    Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól, masło, śmietanę i tymianek. Robimy wgłębienie i stopniowo dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto.

    Ciasto zagniatamy w kulę. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 30 minut.

    Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki. Wałkujemy je na cienkie placuszki.

    Każdy placek nadziewamy farszem i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.
  • pierogi 3. Pierogi podajemy z wody okraszone skwarkami lub odsmażone z kubkiem czystego czerwonego barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować