Pierogi z sarniną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Może trochę pracochłonne, ale smak i zachwyt kosztujących zrekompensuje nasz trud.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Ciasto na pierogi:
    3 szklanki mąki krupczatki
    100 g masła
    gorąca woda(około 250 ml)
    pół łyżeczki soli
    Farsz:
    500 g mięsa mielonego z sarny
    trochę smalcu gęsiego
    sól pieprz do smaku
    Sos warzywny:
    2 marchewki
    średnia bulwa selera
    1 pasternak
    2 cebule
    łyżka masła
    2 łyżki wiejskiej kwaśnej śmietany
    słoik 900 ml pomidorów
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi z sarniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto nie może być twarde. Wkładamy do woreczka. Robimy sos - oczyszczone warzywa kroimy w słupki, podsmażamy na maśle w szerokim garnku. Dodajemy pomidory , śmietanę i przyprawiamy do smaku- dusimy. Zmielone mięso przyprawiamy. Z ciasta wałkujemy placki, kładziemy łyżkę mięsa, na mięso trochę smalcu gęsiego, zlepiamy pierogi, fantazyjnie zwijamy. Uformowane pierogi wkładamy na sos warzywny, dusimy pod przykryciem 40 minut.

Porady

Mięso może być dowolne.Do sosu można dodać ostrej papryki(mięso z sarny jest delikatne dlatego trzeba ostrożnie z przyprawami).Do środka pierogów można dodać masło schłodzone, zamiast smalcu gęsiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować