Pierogi z rabarbarem i jabłkiem z nutą wanilii i mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieram , trę na tarce o dużych oczkach , dodaję cukier , cukier z wanilią i wodę , duszę około 10 minut , dodaję pokrojony w paseczki rabarbar , duszę około 5 minut , dodaję pokruszone herbatniki , mieszam , studzę . Do masy dodaję posiekaną miętę , mieszam .
2.Składniki ciasta zagniatam aż ciasto stanie się jednolite i sprężyste , posypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na 20 minut .
3.Ciasto dzielę na dwie części , każdą posypuję mąką , cienko wałkuję , wykrawam koła , nakładam farsz , zlepiam pierogi .
4.Pierogi gotuję około 2 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze .
Na maśle podsmażam bułkę , dodaję płatki migdałowe , chwilę podsmażam , dodaję syrop klonowy , chwilę smażę .
Pierogi podaję polane masełkiem z bułeczką i płatkami migdałowymi :)
Komentarze