Pierogi z rabarbarem

0 (0 ocen)

Super pomysł na wykorzystanie rabarbaru, którego w tym czasie jest pod dostatkiem. Dla nas pyszne!

Składniki:

  • CIASTO
    0,5 kg mąki
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    gorąca woda, tyle ile zabierze ciasto

    4-6 łodyg rabarbaru (zależy od wielkości)
    cukier
    masło

Pierogi z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makę przesiewamy, dodajemy jajko, olej i stopniowo wodę, zarabiając ciasto. Kiedy ciasto będzie gotowe odkładamy na 10 min. przykrywając miską,aby "odżyło". Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy rabarbar pokrojony w kostkę.
    Zagotowyjemy wodę,wrzucami pierogi,kiedy wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 3 min. Gotowe pierogi polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy