Pierogi z poświątecznym pasztetem

  • wyświetlono: 334 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gdy mamy nadmiar zamrożonego pasztetu po świętach możemy go wykorzystać na farsz na pierogi :)

Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot
  • 50 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto na pierogi:
(ok. 50 pierogów)
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- kawałek pasztetu (indyczego),
- 1 cebula.

Zasmażka:
- 1 cebula,
- olej
- pieprz, sól.

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z poświątecznym pasztetem

  • 1. Farsz:
    Pasztet rozmrażamy, rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oleju do miękkości, dodajemy sól i pieprz (do smaku). Dodajemy do pasztetu, mieszamy.

    Ciasto na pierogi:
    Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Następnie większą szklanką/krążkiem metalowym wykrajamy koła. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Na nie nakładamy 1 czubatą łyżeczkę farszu, lepimy pierogi (wzór według upodobań). Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7 sztuk (w zależności od wielkości garnka i pierogów), ostrożnie mieszamy, nie pozwalamy, aby posklejały się, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, zmniejszamy ogień, odliczamy 3-4 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy z wody.

    Zasmażka:
    Obie cebule (ta z zasmażki i z farszu) dusimy na oleju do miękkości, dodajemy odrobinę soli i pieprzu (do smaku). Ewentualnie dolewamy wody jeśli będzie za bardzo się palić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogimrożonkiświętaPasztetpierogi z mięsemobiadcoś z niczegopierogi z pasztetempoświąteczne dania

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi ruskie z boczkiem

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi ruskie z boczkiem

Tradycyjne pierogi w nowym wydaniu

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

Pierogi pieczone z mięsem

Dodane przez: Reniutka

Pierogi pieczone z mięsem

Zachęcam do przygotowania pieczonych...

Maślane pierogi z rydzami

Dodane przez: teresa-kr

Maślane pierogi z rydzami

Pyszne pierogi z farszem z rydzów...

Pierogi z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Pierogi z jabłkami

Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje...

Pierogi z grzybami leśnymi

Dodane przez: czarrna

Pierogi z grzybami leśnymi

Pierwsze zebrane w tym roku grzyby...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE